Dt. Ahmet Dikici Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Konya Diş Hekimi

Diş Hekimi Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Diş Hekimi Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Diş Hekimliği, ağız, çene, baş, yüz ve dişlerin normal yapılarını, görevlerini, hastalıklarını teşhis eden ve bu hastalıklar için koruyucu iyileştirici tedavilerini uygulayan bir tıp dalıdır. Diş hekimi mesleğini seçeceklerin birçok özelliği bünyelerinde barındırmaları gerekmektedir.  Örneğin hastaların korkularını giderdiğinden dolayı psikolog, yaratıcılığından dolayı sanatçı, el becerilerinden dolayı zanaatkar, diş rahatsızlıklarını tedavi ettiklerinden dolayı da hekimlerdir.

Diş Hekimliği Eğitimi Nasıl Olmaktadır?

Türkiye’de diş hekimliği eğitimi lise bittikten sonra 5 yıl olmaktadır. Ayrıca Türkiye’de 28 üniversitede Diş hekimliği lisans eğitimi verilmektedir. İki aşamadan oluşur. Klinik Diş hekimliği ve Temel Tıp- Diş hekimliği şeklindedir.  Teorik ve pratik açılardan eğitim alınarak yetiştirilirler.  Diş hekimliği eğitiminde temel fen dersleri ve hekimlikle alakalı temel tıp dersleri almaktadırlar. Eğitimin son iki yılında meslekleri ile ilgili teorik ve pratik uygulamalara ağırlık verilir.  Bu eğitimlerin sonunda başarıyla sınavlarını tamamlayan öğrencilere diş hekimi diploması verilir.

Diş Hekimleri Nerelerde Çalışırlar?

Diş hekimlerinin çalışma alanları kendi içinde 3’e ayılır. Serbest, kamu kurum ve kuruluşlarında ve Paramedikal alanlarda olmak üzere.

a) Serbest Çalışan Diş Hekimleri

  • Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında
  • Muayenehane

b) Kamu Kurum ve Kuruluşları Diş Hekimleri

  • Diş Hekimliği Fakültelerinde
  • Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu kurum ve kuruluşlarda
  • Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında

c) Paramedikal Alanlarda Çalışan Diş Hekimleri

  • Ağız ve Diş sağlığı Bakım ürünleri üreten ve pazarlama işleri yapan ticari kuruluşlar
  • Diş hekimliği alet, cihat ve malzeme üreten ve pazarlama işleriyle uğraşan ticari kuruluşlar

Eğitimlerinde başarılı olan öğrenciler mesleklerinde uzmanlık veya doktora sınavlarına girebilirler ve akademik kariyerlerine devam edebilirler. Lisans eğitimini tamamlamış yani diş hekimliği diplomasını almış diş hekimleri yüksek lisanslarını iki alanda yapabilirler.

  1. Uzmanlık: Diş hekimleri şimdiki mevzuata göre Ortodonti ve Diş Protezi şeklinde iki dalda uzmanlık yapabilirler.
  2. Doktora: Diş hekimliğinin ana bilim ve bilim dallarının hepsinde doktora yapma fırsatı bulabilirler.

Diş Hekimi Uzmanlık Alanları Nelerdir?

  • Pedodonti: Çocuk diş hekimliğine verilen isimdir. Yetişkinlere göre çocukların diş yapıları ve tedavileri farklıdır. Pedodontistler süt dişleri ve tedavilerinde görev yaparlar.
  • Cerrahi: 20 yaş ameliyatları, implant cerrahisi gibi birçok cerrahi ameliyatlar için yapılan uzmanlık dalıdır.
  • Restoratif Diş Tedavisi: Dişi restore etmek, kırık dişte estetik tamiri yapma, çürük dişlere dolgu yapma bu bölümün çalışma alanlarıdır.
  • Endodonti: Kanal tedavisiyle ilgilenen çok geniş bir çalışma alanına sahip olan uzmanlık alanıdır.
  • Protetik Diş Tedavisi: Protez dişlerle ilgilenen uzmanlık dalıdır. İmplant üstü protez, porselen kaplamalar, bölümlerden oluşan total protezler bu bölümün alanlarındandır.
  • Periodontoloji: Diş eti dokusuyla ilgilenen diş hekimliği uzmanlık alanlarından biridir.
  • Konya Ortodonti: Diş dizinlerindeki bozukluk ve çarpıklıkların düzeltilmesinde kullanılan diş telleriyle ilgilenen uzmanlık alanıdır. Uzmanlık alanlarından en yüksek puana sahip olan bölümdür.
  • Oral Diagnoz ve Radyoloji: Diş hekimliğinde temel yani birinci basamak olan alandır. Yani diş hekimliğinde muayene yapan bölümdür.

Konya diş hekimi ihtiyacınız var ise, Ahmet Dikici ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon
WhatsApp

Sana nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorun mu yaşıyorsun?