Dt. Ahmet Dikici Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Konya Diş Hekimi

Konya Ortodonti Uzmanı - Diş Teli Tedavisi

Konya Ortodonti

Konya ortodonti, uyumsuz ve çapraşık ve yamuk dişlerin ilişkilerini tespit eden ve bu durumu önlemeye çalışarak, tedavisini yapan diş hekimliği branşının bir uzmanlık dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış kişilere ise ortodontist denmektedir. Ortodonti tedavisi, dişlerin çarpıklığını tedavi etmesinin yanı sıra, çene eklemleriyle ilgili problemlerin de düzelmesine katkı sağlamaktadır.

Konya’da ortodonti tedavisi gerektiren, diş çapraşıklıkları çocukluk döneminde süt dişlerin yerini asıl dişlerin alması ile başlayan bir süreçtir. Bu süreç çocukta bulunan alışkanlıklar ve genetik olarak çocuğa aktarılan özellikler dişlerde çapraşıklıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu süreç mutlaka kontrol altına alınan ve alınması gereken bir süreçtir. Bu süreci en iyi çocuğun ailesi gözlemleyebilir ve takip edebilir.

Konya Ortodonti - Ortodonti İşlemi Nasıl Yapılır?

Konya ortodonti tedavisi öncelikle röntgen, diş kalıbı gibi yöntemlerle problem tespit edilir ve bu doğrultuda bir tedavi planı izlenir. Tedavi yöntemleri yaş aralıklarına göre farklılık göstermektedir.

  • 6 ile 11 yaş aralığında çene genişleterek, istendiği zaman çıkarılmaya olanak sağlayan hareketli apareyler uygulanmaktadır.
  • 11 ile 14 yaş grubu aralığında çene gelişimi ve çenenin konumundan kaynaklanan tedavilerde, çıkarılabilen, fonksiyonel apareyler uygulanmaktadır. Diş sıralaması ile ilişkili problemlerde ise çıkarılmaya olanak sağlamayan braket adı verilen metal ya da seramik içerikli materyaller ile dişlerin tedavisi yapılmaktadır.
  • 18 yaş ve sonrasında isediş sıralama bozukluklarının düzelmesini sağlayan sabit tedavilere ilave olarak erken dönemde müdahale edilmemiş çene ile kaynaklı problemlerin düzeltilmesinde ortodonti ile beraber cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır

Konya'da Ortodonti İle İlgili Sorunlar Neden Oluşur?

Ortodontik sorunlar kalıtımsal olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Özellikle erken çocukluk dönemindeki yanlış uygulamalar bu duruma sebep olmaktadır. Çene ile ilişkili bozukluklar kalıtsal olabilmektedir. Ergenlik dönemlerinde kişilerde alt veya üst çene geride ya da ilerideyse bu durum ortodonti ile tedavi edilebilmektedir. Ancak, ortodonti ile ilişkisi problemler yalnızca kalıtsal değildir. Bu noktada kişinin bebeklik ve çocukluk döneminde yalancı emzik ve biberon kullanması etkili olmaktadır. Öte yandan kişilerin ergenlik dönemlerinde tırnak yemesi de çene formunun bozulmasında etkili bir rol oynar. Bu alışkanlıklar, tespit edilip önüne geçilmelidir.

Ortodonti İle İlgili Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Ortodonti işlemleri ile ilgili halk arasında doğru bilinen sayısız yanlış vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Belli bir yaştan sonra tedavi olunmaz
  • Ortodontik tedavi sadece tellerle yapılır
  • Ortodontik tedavi çok ağrılı geçer
  • Ortodontik tedavi masrafları çok fazladır
  • Çarpık dişler zamanla düzelir
  • Küçük çocukların tedavi olmasına gerek yoktur
  • Ortodontik tedavide dişe takılan aparatlar yerinden çıkmaz
  • Tedavi bittikten sonra dişlerde leke kalır
  • Ortodontik tedavi dişlerin çürümesine sebep olur
  • Porselen braketlerle tedavi çok daha uzun sürer.
  • Ortodontik tedaviden önce tüm yirmi yaş dişleri çekilir.
  • Ortodontik tedaviden sonra dişler tekrar bozulabilir.
  • Teller varken dişler fırçalanamaz.

Ortodonti Tedavileri Sıkça Sorulan Sorular

Ortodonti İle Hangi Problemler Tedavi Edilir?

Konya ortodonti ile tedavi edilebilecek hastalıkları şu şekilde sıralamak doğru olacaktır:

  • Çarpraşık dişler
  • Çene tedavisi
  • Anteroposterior
  • Estetik sorunlar

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu tedavi genellikle ortalama olarak 1,5-2 yıl arasında sürer. Ancak tedavi işlemi hastanın problemine, yaşına göre daha uzun ya da daha kısa olabilmektedir. Ancak en ağır rahatsızlıklarda bile süre 2 yılı geçmemektedir.

Ortodonti İşleminde Acı Hissedilir mi?

Uygulama esnasında ve sonrasında acı hissedilmez. Fakat teller uygulandıktan sonraki birkaç gün yanaklarda yaraların meydana gelmesi olasıdır. Bu yaraların iyileşme süresi ise bir haftayı geçmez. Öte yandan ağrı, acı durumlarını en aza indirmek amaçlı, seanslar sırasında hastalara bir aparat verilir ve hastalar bu aparatı kullanarak oluşabilecek yaraların önüne geçebilir.

Ortodonti İşleminin Ücreti Ne Kadar?

Ortodontik tedavi, hastalar dişlerine iyi baktıkları taktirde ileride karşılaşabilecekleri diş problemlerini azaltır. Bu nedenle yapılan kalıcı işlemler baz alındığında ortodonti işleminin pahalı olmadığını söylemek mümkündür.

Dişlerde meydana gelen çapraşıklıkların nedenleri nelerdir ?

– Süt dişlerinin yeteri kadar özenli bakılamaması: Süt dişlerine yeteri kadar özen gösterilmemesi ve nasıl olsa geçici dişler olarak görülmesi

– Beslenme bozuklukları: Özellikle çocukların yeteri kadar beslenmemesi ve vitamin takviyesi yapılmaması çene ve yüz yapısında meydana gelen hacimsel küçülmeye ve çenelerinde yeteri kadar yer bulamayan dişlerin birbirinin üzerine binercesine çıkmaya başlamaları

– Çocuğun ağızdan nefes alması: Çocukluk döneminde geçirilen bazı rahatsızlıklar, burunda meydana gelen rahatsızlıklar, solunum yollu güçlüğü çocuğun ağızdan nefes alış verişine ve bu alışkanlıkla beraber alt çenenin öne doğru yerleşmesine neden olur. Öne doğru yerleşen çene ile beraber dil ön dişleri iter dişlerin doğru bir şekilde sürülmelerine engel olur.

– Parmak emme alışkanlıkları: Yeni doğan çocuklarda aşırı derecede emme isteği vardır. Bu istek anne tarafından yeteri kadar karşılanılmadığı zamanlarda bebeklerde parmak emme alışkanlığına dönüşür. Bu durum dişlerin çapraşık olmasına en büyük nedenlerdir.

– Yalancı emzikler: Yalancı emzikler aşırı kullanıldıklarında etki alanında bulunan dokuları zedelemekte ve bu bölgelerde düzensizliklere aynı zamanda ağız kapanış bozukluklarına neden olmaktadır.

– Çocuklarda yatma pozisyonu önemlidir: Çocuklarda yatma pozisyonu çenenin konumu itibari ile çok önemlidir. Yüz üztü yatan bir çocukta çeneye olan baskı artacağı için çenede bir takım yapısal bozukluklara neden olabilir.

– Tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma alışkanlıkları: Bu alışkanlıklar Çenede ve dişlerde tahribatlara ve çapraşıklıklara neden olacaktır

– Diş etlerinde ve damaklarda meydana gelen problemlere bağlı olarak oluşan düzensizlikler

– Süt dişlerinin sağlıklı bakılamamasından dolayı erkenden kaybedilmesi ve oluşan boşluklar

– Hormonal dengesizlikler

– Genetik olarak çapraşık dişlere olan yatkınlık

Yukarıda saymış olduğumuz düzensizlikler dişlerde çapraşıklıklara neden olabilecek etkenlerdir. Süt dişlerinin çıkmaya başladığı ve devamında alınan önlemler ile birlikte çocuğunuzun daha bakımlı sağlıklı dişleri olacaktır.

Konya Ortodonti Tedavisi ile ilgili Bilgiler

Diş çapraşıklıkları ortodontik konya diş teli tedavisi ile yaklaşık olarak 1 – 1,5 senede düzeltilebilen bir durumdur. Bu zaman aralıkları dişlerin ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüzde ortodontik tedavileri oldukça kabul görmüş ve ortodontik tedavilerin uygulama alanları teknolojininde ilerlemesi ile son derece gelişmiş ve genişlemiştir. Ortodontik tedavilerde görünmeyen braket ve içten tel tedavileri ile çapraşık diş tedavileri geliştirilmiş daha estetik bir konuma getirilmiştir. Diğer yazılarımızda bu konularla ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çapraşık tel tedavisi hangi yaşlarda uygulanır ?

Çapraşık diş tedavilerinde yaş problem değildir. Hasta hangi yaşta olursa olsun bu tedavi uygulanabilmektedir. Erken yaşlarda yapılan tedavilerde aşamalar daha kısa süremekte ve daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Çapraşık diş tedavilerinde görünmeyen diş telleri varmıdır ?

Evet. Son yıllarda en sık tercih edilen çapraşık diş tedavilerinden birisidir. Dişlerin arkasından geçirilen ve dışarıdan belli olmayan diş tel tedavisi ve hareketli takılıp çıkarılabilen apareylerle yapılan tedavi uygulamaları vardır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan insanlara çözümler sunar. Ortodontik tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını içerir.Bu düzeltici aletlerin kullanımı aşağıdaki gibidir:

Dişleri düzeltmek Kapanış bozukluklarını düzeltmek Boşlukların kapatılması Diş ve dudakları düzgün hizalamak.

Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.

Kapanış Bozuklukları

Çoğu insanın dişlerinde sıkışma, çapraşıklık veya düzensiz aralıklar gibi bozukluklar olabilir. Bazı bozuklukla estetik olarak sorun çıkarabildiği gibi, konuşma ve çiğnemede de sorun çıkarabilirler. Bozukluklukların hepsi genetik değildir.

Diğer olası sebepler:

Travma – Eğer diş hasar alır, düşer ve daha sonra yerine takılırsa, çevresindeki kemiğe kaynayabilir. Bu duruma “ankiloz” veya kökün kemiğe anormal kaynaması denir. Eğer bu büyümekte olan bir çocuğa olursa dişler düzgün hizalanamayacağından ileride ısırma bozukluğu yaratabilir. Parmak emme ve meme kullanımı – Bu huylar üst dişlerin alt dişlerin önüne geçmesi gibi kapanış bozuklukları yaratabilir.

Bebek dişlerinin erken düşmesi – eğer süt dişleri erken düşerse, kalıcı dişlerin yerini belirleyecek birşey olmadığından bunlar ağız içine doğru kayabilirler. Bazı durumlarda kalıcı dişler sıkışabilir ve sadece bir bölümleri çıkar. Bazen ise kalıcı diş, yanındaki düşen süt dişinin yerine hareket ederek diğer çıkacak dişlerin çıkmasını engelleyebilir.

Neden Ortodontik Tedavi?

Ortodonti tedavisi kesinlikle kişisel bir tercihtir. Çoğu insan bu tarz bozuklarla, ortodontik tedaviye başvurmadan yaşayabilir. Ama çoğu insan daha çekici ve düzgün dişlerle kendini daha rahat ve güvenli hisseder ve ortodontik tedavi görüntüyü düzelterek kendine güven yaratabilir.

Estetik prosedürlerin tersine, ortodontik tedavi uzun sürede diş şağlığı da sağlar. Düzgün dişlerle diş fırçalama ve diş ipi kullanımı daha rahat olduğundan ağız hijyeni daha iyidir. Bu, dişetlerinin dişle birleştiği yerdeki bakterilerden kaynaklanan ve dişetlerine zarar veren gingivitis gibi enfeksiyonların ortaya çıkma riskini de azaltır.

Neden diş teli?

Ayrıca bu sorunu olanların çiğnemeleri de daha verimsizdir. Ciddi durumlarda ise besin parçalama zorlukları bile görülmektedir. Bu hataların düzeltilmesi yiyecekleri çiğnemeyi ve hazmetmeyi kolaylaştırır.

Düzgün yerleşmemiş üst ve alt ön dişler ortodontik tedavi ile düzeltilebilecek konuşma bozuklukları yaratabilirler.

Ortodonti tedavisi aynı zamanda arka diş yüzeylerinin hızlı yıpranmasını da engellerler. Kapanma sırasında dişlere aşırı bir yük biner ve eğer ön dişler düzgün kapanmazlarsa arka dişler daha çabuk yıpranır.

Telefon
WhatsApp

Sana nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorun mu yaşıyorsun?