Dt. Ahmet Dikici Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Konya Diş Hekimi

Konya Kanal Tedavisi Uzmanı - Kanal Tedavisi Endodonti

Konya Kanal Tedavisi

Konya kanal tedavisi yani Endodonti genel olarak kanal tedavilerini barındıran bir alandır. Ağız ve diş sağlığına yeterli özen gösterilmediği zamanlarda mikroorganizmaların pulpaya (sinir bulunan bölgeye) ulaşarak o bölgeyi iltihaplandırması sonucunda hastanın röntgeni alındıktan sonra hastaya lokal anestezi uygulanılarak (diş hekimi korkusu ve bulantı refleksi olan durumlarda sedasyon veya genel anestezi altında) bölgenin temizlenip dental malzemeyle doldurulması işlemidir.

Konya Kanal Tedavisi - Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, diş çürükleri ya da diş kırılması durumunda diş köklerinin ortaya çıkması durumunda uygulanan bir tedavidir. Kanal tedavisi öncesinde bu dişler çekilir ve yerlerine çok kullanışlı olmayan hareketli protezler yapılırdı. Bu tedavi ile dişlerin merkezindeki pulpaların çıkarılması amaçlanmaktadır. Hava alan pulpa ağrı yapar. Kanal tedavisi ile pulpalar temizlenir ve doğal dişin bir süre daha kullanılmasını sağlar. İyi sağlanan ağzı hijyeni ile kanal tedavisi uygulanan diş uzun süre kullanılabilir.

Konya Kanal Tedavisi - Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi hakkında en doğru kararı endodonti doktorları verecektir. Dişin yapısına ve enfekte durumuna göre tedavi tek seansta ya da 3 seansta yapılabilir.

Tedavi aşamaları şöyledir;

  1. Dişin çürüyen kısımları temizlenir. Eğer kırılmışsa törpülenir.
  2. Hastanın kronik rahatsızlıkları varsa tespit edilir ve lokal anestezi uygulanır. Ancak şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan hastalara bu tedavinin uygulanıp uygulanmaması ile ilgili kararı diş hekimi verir. Çünkü yüksek tansiyon hastalıklarında kanamanın durdurulması zor olabilir. Şeker hastalıklarında ise yaraların iyileşmesi güç olacağından dikkatli olunması gerekir.
  3. Dişlerin etrafına kanalların içerisine yabancı madde girmemesi ve su almaması için su geçirmez bir malzeme kaplanır.

Kanal Tedavisi Endodonti Aşamaları Nasıldır?

  1. Lokal anestezinin ardından pulpa adı verilen sinirlerin bulunduğu kanalların girişleri diş eyesi vasıtasıyla genişletilir.
  2. Genişletilen kanal girişlerinden küçük bir matkap ile sinirler temizlenir.
  3. Sinirlerin temizlenmesi ile bu boşluklara vücudun tepki göstermediği kauçuktan mamul ince çubuklar yerleştirilir ve boşluklar özel bir malzeme ile doldurulur. Bu çubuklar vücudun bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanmadığı için tam bir uyum içerisinde bu boşlukları doldurur.
  4. Bu aşamada diş hekiminiz eğer tedaviyi tek seansta bitirmek isterse kalıcı dolgu yaparak boşluğu doldurur. Ancak bu işlem için diş köklerinde ve çene kemiğinde herhangi bir enfeksiyonun bulunmaması gereklidir.

Kanal Tedavisi - Endodonti Sıkça Sorulan Sorular

Geçici dolgu hangi durumlarda yapılır?

Eğer doktorunuz tedavinin tamamlanmasını ertelerse geçici dolgu ile kanal girişlerini kapatır. Bunun sebebi kanallara yemek esnasında yabancı cisimlerin kaçmamasıdır. Çünkü yabancı cisimlerin kaçması tedaviyi zorlaştıracak bir unsurdur.

Geçici dolgu yapılması ile diş köklerindeki ve çene kemiğindeki enfeksiyonun giderilmesi için ilaç tedavisine başlanır. Reçete edilen antibiyotiklerle bu tedavi birkaç hafta içerisinde tamamlanır.

Kanal Tedavisi sonrası ağrı ne kadar sürer?

Diş köklerindeki ve çene kemiğindeki enfeksiyonun tedavi edilmesiyle kalıcı dolgu ile tedavi tamamlanır. Bu tedavinin sonlanmasından sonra ağrılarınız birkaç gün daha devam edebilir. Bu ağrılar ise doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesiciler ile tedavi edilecektir. Konya kanal tedavisi ile Konya Endodonti doktorları çevre illerden de büyük rağbet görmektedir.

Konya Kanal Tedavisi ile ilgili Bilgiler

Kanal tedavisi yani Endodonti genel olarak kanal tedavilerini barındıran bir alandır. Ağız ve diş sağlığına yeterli özen gösterilmediği zamanlarda mikroorganizmaların pulpaya (sinir bulunan bölgeye) ulaşarak o bölgeyi iltihaplandırması sonucunda hastanın röntgeni alındıktan sonra hastaya lokal anestezi uygulanılarak (diş hekimi korkusu ve bulantı refleksi olan durumlarda sedasyon veya genel anestezi altında) bölgenin temizlenip dental malzemeyle doldurulması işlemidir.

Dişe endodontik tedavi yapılması için bazı belirtiler olmalıdır. Bu belirtiler kısaca diş hassasiyeti , akut bir iltihap , şişlik , ağrı ,apse şikayetleri olarak sıralanabilir. Eski zamanlarda da kullanılmaya çalışılmış bir yöntemdir.Fakat başarı düzeyi düşük olup diş kaybıyla sonuçlanmıştır. Günümüzde ise hem insan vücudunda , ağız yapısındaki biyolojik bakış açısının genişlemesi hem de teknolojinin daima ileri gitmesiyle alakalı olarak(kanal boyunu ölçen teknolojik aletler,kanal antiseptikleri,kanal genişletme aletleri , farklı dolgu yöntemleri, gelişmiş kanal dolum yöntemleri , ultrasonlu kanal aletleri vs.) günümüzde çok olumlu dönütler alınmaktadır.

Kısaca endikasyonlarını sıralamak gerekirse:

Çürük ve mikrobiyal mikro organizmaların pulpaya ulaşmış olması, Herhangi bir travma veya çevresel etkenlerle pulpanın nekroze olması, Travma nedeniyle pulpanın perfore olması, Hastada herhangi bir kan hastalığı olmaması (hemofili,lösemi) Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması , Hastanın kan dolaşımını etkileyen metabolizmik bir rahatsızlığı olmaması , ? Hastanın tedaviye karşı olumsuz tutumlarının olmaması , Perforasyon alanının küçük olması , Perfore edilen pulpadan dışarı gelen kanın normal zaman aralığında pıhtılaşmaması, Pulpanın sadece hiperemi evresinde olması olarak sıralanabilir.

Endodontik tedaviler kanal tedavilerini bünyesinde taşır. Kanal tedavisi doğru teşhis ,planlanmış bir tedavi yöntemi ve işinin ehli bir hekimle olumlu sonuçlanacaktır. Bu tedavide pulpa (diş sinirlerinin olduğu bölge) iltihaplı veya nekroze durumdayken tamamen çıkarılır,kök kanalı uygun araçla genişletilir,antiseptik malzemelerle steril hale getirilir ve kanal kökün ucuna kadar lateral ve apikal olarak tamamen süngerimsi dental malzeme ile likit sızdırılmadan doldurulur. Fakat doldurulmasının bir kaç şartı vardır. Örneğin kanaldan kötü koku gelmeye devam ediyorsa halen iltihap mevcut demektir bu durumda doldurma işine başlanmaz takiben dişte herhangi bir ağrı olmamalı ,kanal kuru olmalı ve kanalde fistül yolu olmamalıdır (önceden varsa kapatılmalıdır).

Konya Kanal Tedavisi Endodonti Uzmanı

Vücudumuzun en değerli organlarından biri de ağzımız ve dişlerimizdir. Gerek sindirim sürecinin başlangıç aşamalarını oluşturması bakımından gerek se estetik kaygılarımızdan dolayı her daim iyi bakmamız gereken uzvumuzdur. Günde en az 2 kere fırçalayıp, ulaşılması zor alanlara ara yüz fırçası kullanmalıyız. Ayrıca bakımımızı diş ipi ve ağız gargaralarıyla desteklenmesi gereken bakımlarla diş sağlığımızı hayatımızın sonuna kadar koruyabiliriz. Ancak bazen diş kayıpları yaşanabilmesi de son derece normaldir. Diş hekimlerinin genel tedavi prosedürü gereği doğal dişin olabildiğince uzun kullanımı amaçlanmaktadır. Çünkü hiçbir protez gerçek dişinizin yerini tutmaz. Konya kanal tedavisi klinikleri ve Endodonti doktorları de doğal dişlerin kurtarılması için kanal tedavisini uygun durumlarda uygularlar. Kanal tedavisi günümüzde diş kliniklerinde en sık uygulanan tedavilerden birisidir. Gelişen tıbbi teknoloji ile basit birkaç seansta bu tedavi tamamlanmaktadır.

Telefon
WhatsApp

Sana nasıl yardımcı olabiliriz?

Sorun mu yaşıyorsun?