-
E-Mail
-
Telefon
-
Necip Fazıl, Yeni Meram Cd. No:142
Meram/Konya, Türkiye
Meram/Konya, Türkiye
Dişler düzgün temizlenmediği takdirde zaman içerisinde çürükler oluşmaktadır. Bu çürüme sonrasında ise kişiler ağrı veya sızlama şeklinde problemler yaşamaktadır. Diş hekimi çürüyen dişin atıklarını temizledikten sonra oluşan boşluğa ağız yapısına uygun olan ve herhangi bir problem yaratmayan kimyasal bir madde koymaktadır. Bu işlemin bütününe ise diş dolgu denmektedir. Dolgu maddesi her hastada değişiklik gösterebilmektedir. Bu seçimde önemli olan faktörler; dişteki çürüğün ne kadar büyük olduğu, dolgunun yapılacağı alan, kişinin madde alerjisi ve maliyet etkili olmaktadır. İsteğe göre porselen, altın, reçine, amalgam ve kompozit kullanılabilirken bazı durumlarda da cıva, kalay, bakır ve çinko da kullanılabilmektedir. Ayrıca diş dolgusu çürük dişin yanı sıra estetik açıdan da yapılabilmektedir.
Dişi ağrıyan bir kişi muayeneye gittiğinde dolgu olup olmayacağına diş hekimi karar vermektedir. Diş hekimi dolgu olup olmayacağına şu şekilde karar vermektedir:
Günümüz teknolojisi ile dişlerdeki çürükler çok kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Diş dolgu yapılacak malzeme ise hastanın durumuna göre seçilmektedir.
Altın dolgu tedavisi çok fazla uğraştırmasının yanında oldukça da dayanıklı olmaktadır. Dişe yapıştırılarak uygulanan altın dolgu, en çok arka dişler için kullanılmaktadır. Bu yöntem hiçbir şekilde dişe veya diş etine zarar vermemektedir.
Diş hekimlerinin en çok kullandığı kompozit dolgu, en fazla çatlak ve kırıklarda kullanılan bir yöntemdir. Kompozit dolgu hemen uygulanabilen bir yöntem olmakla beraber çürük dişin içi boşaltılıp reçine karışımı ile doldurularak yapılmaktadır. Kompozit reçine karışımı dişe uygulandıktan sonra kuruması beklenmektedir. Bu işlem genel olarak büyük boşluklarda kullanılmamakla beraber çok dayanıklı olmamaktadır.
Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular altın dolguya benzer olmakla beraber çok daha uygun maliyetli olmaktadır. Rengi, normal dişlerle benzer olmadığı için genellikle görünen dişlere uygulanmamaktadır. Çürüğü boşaltılan dişin içeresine yarısı kalay, gümüş, bakır ve diğer yarısı da cıva karışımlı malzeme koyulmakla beraber oldukça da dayanıklıdır. Bilinenin aksine cıva, diğer alaşımlarla birlikte kullanıldığı zaman kişiye hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Sana nasıl yardımcı olabiliriz?